Komáromról

Hotel Corner Komárom

Komárom

Komáromi Strand és Gyógyfürdõ

Komáromi Erõdrendszer

Monostori Erõd

A Duna jobb partján fekvõ Komárom 20.000 fõs lakosságával a megye negyedik legnépesebb városa, a település részét képezi a természetes szépségû Koppánymonostor és a római kori leleteirõl ismert Szõny. Komárom minden irányból könnyen megközelíthetõ, az Ml-es autópályáról néhány km-es autóútra található.
A város életét minden idõben meghatározta a határ és a Duna közelsége. A határfolyó a régi egységes várost kettéosztja. A Duna másik partján fekvõ Révkomárom történelmi városrészét az Erzsébet-hídon közelíthetjük meg.
Komárom legfõbb vonzereje az ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz és az erre települõ fürdõ és gyógykomplexum, mely egész évben várja a gyógyulni és üdülni vágyókat!
A város nevezetessége az Európában egyedülálló erõdrendszer, melynek magyarországi tagjai a Csillag-erõd, az Igmándi-erõd és a Monostori-erõd, mely építészetileg és gigantikus mérete miatt is egyedülálló.
További látnivalók: Római Katolikus Templom (Szõny), az egykori Gyürky-kastély (ma korház), DDR. Juba Ferenc tengerészkapitány Magyar Tengerhajózás-történeti Gyûjteménye, Klapka György Múzeum.
A városban színes rendezvényeket és számos szabadidõ eltöltési, sportolási lehetõséget is kínálnak, többek között tenisz, lovaglás, minigolf, horgászás

A környezõ települések történelmi és idegenforgalmi látnivalói, a Vértes-hegység kirándulóhelyei izgalmas kirándulásokat tartogatnak. A Tatai vár, a Bábolnai Ménesbirtok, az Agostyáni Arborétum, a Pannonhalmi Fõapátság, Gyõr barokk belvárosa

Komáromban 1965-ben 1268 méter mélyen, 62°C-os termálvízre bukkantak. A fürdõ gyógyító kincsével 1966 óta áll vendégei rendelkezésére. A vizet már 1967-ben gyógyvízzé nyilvánították és a városban lévõ hideg vízes strandra vezették. A közel 5 hestáros területen elterülõ fürdõt 1990. óta a KOMTHERMÁL Kft üzemelteti, szolgáltatásaik a felüdülést, megújulást szolgálják. 2001-ben az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdõügyi Fõigazgatóság engedélyezte a “gyógyfürdõ” megnevezés használatát.
A szabadtéri és fedett fürdõ medencék és a szabadtéri 36°C-s gyógymedence egész éven át üzemelnek. A fürdõ területén szauna, szolárium, kondicionáló terem, pedikûr, manikûr, talpmasszás, fodrászat, kozmetika áll a vendégek rendelkezésére.
A fürdõ területén lévõ gyógyászati pavilonban a fürdõkúrát teljessé teszik a gyógykezelések: víz alatti vízsugár-masszázs, súlyfürdõ, szénsavas fürdõ, rekeszes galvánkád, gyógymasszázs, víz alatti gyógytorna, gyógyúszás, pakolások, elektroterápia, gyógytorna.
A gyógyvíz kiváló gyógyhatását számos vizsgálat támasztja alá. A gyógyvíz gazdag ásványi anyagainak köszönhetõen fürdõkúra formájában alkalmas gerinc és izületi betegségek, gyulladásos nõgyógyászati korképek kezelésére és baleseti, ortopédiai, idegsebészeti mûtétek rehabilitációjára.

Komárom hadtörténeti jelentõsége a római kortól ered. 1809-ben Közép-Európa legnagyobb erõdrendszerének kiépítése kezdõdött meg Komáromnál, mely szükség esetén 200 ezer fõs hadsereg befogadására és tartós elhelyezésére volt képes. Az építkezések 1877-ig tartottak, eredményeként létrejött a várost körülölelõ erõdrendszer és Komárom az „erõdök városa” lett. A bevehetetlennek tartott erõdrendszer észak-komáromi, ma szlovákiai részei az Öregvár, az Újvár, illetve a Nádor- és Vág-vonal. A déli sáncrendszer tagjai a Monostori-, a Csillag- és az Igmándi-erõd. A Világörökség-jelölt erõdrendszer sosem állt harcban, ezért különösen alkalmas békés üzenet hordozására.
A Komáromi erõdrendszer egyetemes, nemzetközi jelentõségû mûemlék, Közép-Európa legjellemzõbb hadtörténeti öröksége, amelynek folyamatos helyreállítása, méltó hasznosítása megkezdõdött.

Közép-Európa legnagyobb újkori erõdje 1850 és 1871 között épült a Bécset védõ komáromi erõdrendszer egyik utolsó elemeként. Korának legfejlettebb haditechnikai elvei alapján a legigényesebb építési technikával készült: ma is lenyûgözõ a gondosan faragott kövekbõl épített várfalak és bástyák, földsáncok, föld alatti kazamaták szövevényes hálózata.
A hatalmas körbezárt udvar körül közel 30 ezer m2 fedett terület biztosította a több ezer katona ellátását, kiképzését, gyógyítását. Az Erõd egy évszázadon át a magyar honvédség katonagenerációit szolgálta, bár a harci események szerencsére elkerülték. A 2. világháború után évtizedekig a szovjet csapatok használták. Távozásuk alkalmával fegyverraktárukat is felszámolták, ezzel az Erõd katonai szerepe végleg megszûnt. A korábban rejtõzködõ, klasszicista stílusú hadtörténeti mûemlékünket ma már a nagyközönség is látogathatja. A tervezett jövõbeli fejlesztésekkel – remélhetõleg már néhány éven belül – itt egy európai rangú kulturális-idegenforgalmi attrakció jöhet létre.

A látogatókat kisebb múzeumi bemutató és szakszerû vezetés várja. Egyedülálló izgalmas „kirándulásokra” nyílik lehetõség a 70 hektáros területen. Különleges élmény felfedezni a félhomályos végeláthatatlan teremsorokat és a zegzugos folyosókat, a bonyolult rendszerben kialakított lõrésekkel és ágyúállásokkal tagolt bástyákat a regimentet ellátó pékséget, a falra festett oktatótáblákat és feliratokat, a huszárlovak egykori istállóit, vagy akár a Dunapart ártéri erdejét. A program a város múzeumainak megtekintésével és a szlovákiai oldalon fekvõ Komárom óváros meglátogatásával egészíthetõ ki. Az Erõd örömmel várja a történelem és a hadkultúra iránt érdeklõdõ látogatóit, családokat, iskolai kiránduló csoportokat.

További információ, csoportok bejelentkezése:
Monostori Erõd Kht.
2900 Komárom
Pf. 18. Dunapart 1.
Tel/Fax.: +36 34 540-582
16-22h tel.: +36 34 341-968
e-mail: info@fort-monostor.hu
web site: www.fort-monostor.hu

edgedoll.com